Většina hlavních chodů v sobě kombinuje maso, přílohu a nejlépe také zeleninu, protože je potřebná pro to, aby tělu dodala vlákninu. Zejména děti ale rádi tuto barevnou část talíře vynechávají a nemají ji v oblibě.

Zkuste jim proto naservírovat zeleninu v odlišné podobě, například jako součást vynikajících zapečených rýžových kuliček, které snadno připravíte dle následujícího receptu. Nechybí v nich ani maso, a tak si pochutná každý!

Složení

  • 450 g mletého vepřového masa
  • 80 g sýra
  • 2 česnekové hřebíčky
  • 160 ml vody
  • 200 ml rajčatové šťávy
  • 4-5 lžící smetany
  • 1 lžička cukru
  • černý pepř
  • 300 g žampionů
  • 1 cibule
  • 175 g rýže
  • 2 rajčata
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 1 čajová lžička nakrájeného kopru
  • sůl

Příprava

Rýži uvařte a nechte vychladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky, nakrájejte také houby a česnek a smíchejte vše s rýží za pomocí kuchyňského robota. Mleté maso vložte do misky a přidejte rýžovou směs, nakrájenou zeleninu, sůl a pepř. Přidejte také sýr a promíchejte. Namočenýma rukama ze směsi vytvarujte kuličky a vložte je do plechu. Rajčata smíchejte s rajčatovou šťávou a cukrem, přidejte smetanu a promíchejte. Mouku rozpusťte ve vodě, rozmíchejte a přidejte k rajčatům. Tuto omáčku nalijte na kuličky a pečte 60 minut při 180 stupních. Před podáváním zasypejte koprem.

zdroj: bucatarul.eu

Sdílejte