Lasagne jsou oblíbeným italským pokrmem a dají se připravovat na mnoho způsobů. Delikátní široké těstoviny, které jemně ladí s bešamelovou omáčkou a svěží chutí čerstvých rajčat s bazalkou.

Pokud jste i vy jejich oblíbenci, můžete vyzkoušet tento recept. Můžete si tak připravit originální lasagne dle jednoduchého postupu a popřípadě i trochu zaexperimentovat se zeleninovou alternativou.

Složení:

  • Lasagnové těstoviny – 400 gramů
  • Mozzarella – 3 šálky (strouhaná)
  • Parmazán – 1/2 šálku (strouhaný)
  • Mleté hovězí maso – 700 gramů
  • cibule – 1 kus
  • Česnek – 3 stroužky
  • Mrkev – 2 kusy
  • Celer – 3 kusy
  • Paprika – 1 ks
  • Rajčata – 500 gramů
  • Čerstvá petrželka -na Chuť
  • Olivový olej na Chuť
  • Mléko – 1 litr
  • Máslo – 100 gramů
  • Mouka – 3/4 šálku

Příprava:

Začněme přípravou omáčky. Na rajčatech uděláme nožem řezy, vložíme je do vroucí vody a povaříme je 15-20 sekund. Pak je scedíme a odložíme stranou – necháme vychladnout. Opražíme česnek a cibuli na pánvi do měkka, cca 10 minut. Přidáme nastrouhanou mrkev a povaříme 7 – 10 minut.

Přidáme mleté maso a pořádně promícháme, vaříme asi 20 minut. Přidáme nakrájený celer a pokrájenou papriku. Rozmixujeme rajčata a přidáme do pánve.

Dochutíme solí, pepřem a vaříme 5 – 7 minut na mírném ohni.Nakonec odstavíme z tepla a omáčka je připravená. Nyní je čas udělat bešamelovou omáčku. Vložíme máslo do hrnce, dáme ho na průměrný oheň, roztavíme máslo.

Přidáme mouku a promícháme, aby se nevytvořily žádné hrudky. Pokračujeme v míchání, dokud se nevytvoří jednotná hmota.

Přilijeme mléko a mícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne, nakonec odstavíme z tepla. Pokud Vaše lasagne vyžadují předvaření, připravte je podle návodu na obalu.

Do vymazané zapékací misky naskládáme vrstvu těstovin, pokryjeme třetinou omáčky a na ní navrstvíme čtvrtinu bešamelové omáčky. Posypeme strouhaným sýrem.

Opakujeme stejný postup po vrstvách, dokud Vám nedojdou. Vrchní vrstvu by měly tvořit těstoviny pomazané bešamelem. Pečeme při 180 stupních po 40 minut.

Nakonec posypeme strouhaným parmazánem a necháme zapéct dalších 10 minut.

zdroj: povar.ru

Sdílejte