Všichni známe oblíbený český dezert – bábovku, již tradiční pečivo, většinou s kakaovou a vanilkovou příchutí. Forma na bábovku se však dá využít i k přípravě dnešního receptu a sami budete překvapeni, jak skvěle poslouží.

Jedná se o zeleninovou bábovku, kde hlavní roli hraje zelí a mleté maso. Obsahuje také rýži a díky tomu tato bábovka představuje plnohodnotné hlavní jídlo, vhodné na oběd i večeři. Příprava je jednoduchá, tak pojďme začít!

Složení:

  • 500 g mletého masa
  • 200 g rýže
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kg zelí
  • 200 g kysané smetany
  • 250 ml rajčatové šťávy nebo rajčatový protlak po smíchání s vodou
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Zelí natrháme na jednotlivé listy a vaříme po dobu několika minut v osolené vodě do měkka.Rozložíme je do formy na bábovku.

Cibuli a mrkev nakrájíme na malé kousky, zalijeme rajčatovou šťávou nebo protlakem, který se zředí vodou a vaříme po dobu 5 minut. Uvaříme rýži napůl do měkka v osolené vodě a scedíme, necháme trochu vychladnout.

Smícháme směs z mletého masa, dušené zeleniny, kysané smetany a napůl-vařené rýže. Přidáme koření a dostaneme šťavnatý mix.

Tuto nádivku dáme do zelí a převislé listy složíme přes povrch. Pečeme hodinu v troubě na 180 stupňů. Podáváme horké se zakysanou smetanou.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte