Čerstvý a křupavý rohlík je oblíbená pochoutka nejednoho z nás a to především z období dětství. Tehdy ještě pečivo nebylo rozmrazováno a dopékáno z polotovarů, jak je tomu dnes a proto stačil jen rohlík s máslem a byl výborný.

Pokud byste si chtěli tyto doby připomenout a dát si poctivý čerstvě upečený rohlík, není nic jednoduššího, něž si jej doma upéct podle našeho receptu. Recept je jednoduchý a zvládnou jej i začátečníci.

Přísady:

  • 1 kg mouky (hladké)
  • 2,5 dcl oleje
  • 6 dcl mléka
  • 2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 velké lžíce soli
  • sezam, kmín

Příprava:

Do 2 dcl mléka vložíme lžičku droždí a necháme rozpustit. Mezitím si do jiné misky smícháme mouku, olej a zbytek mléka, nakonec sůl a kvasnice. Zamícháme do hladké směsi a necháme nakynout. Tip: Zapněte troubu na 50 stupňů a těsto v ní nechte vykynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na cca 35-40 malých kuliček, položíme je na plech a necháme ještě chvíli kynout.

Z každého míčku vytvarujeme rohlík a položíme za sebe na plech vyložený pečícím papírem. Každý rohlík potřeme vajíčkem, můžeme posypat solí, kmínem, nebo sezamem. Pečeme na 220 stupňů cca 10-12 minut.

Po vytažení z trouby přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 4-5 minut odpočívat. Tak zůstanou rohlíky měkké i druhý den.

zdroj: coolinarika.com

Sdílejte