Blíží se zima a s ní i období Vánoc, které už děti, ale i mnozí dospělí netrpělivě vyhlížejí. Tou dobou stůl v každé domácnosti zdobí nejen cukroví, ale množství dalších sladkostí, jako třeba ořechové řezy.

Jistě i vy jste je někdy ochutnali. Kombinace nadýchaného těsta s několika vrstvami jemné náplně potěší každého. Připravte si ořechové řezy podle tohoto receptu a zpříjemněte si čekání na Vánoce.

Přísady

  • 600 g mouky
  • 300 g másla
  • 100 g cukru
  • 10 ml mléka
  • 20 g kvasnice
  • 2 žloutky
  • 1 lžička prášku na pečení
  • 5 cl rumu
  • sůl
  • Pro náplň: 400 g mletých vlašských ořechů, 400 g ovocného džemu, 300 g cukru
  • Pro pomazání: 2 žloutky
  • Pro polevu: Dortová poleva s tmavou čokoládou 140 g

Příprava

Máslo smíchejte s cukrem, přidejte droždí rozmíchané v mléce, vaječné žloutky, prášek do pečiva, špetku soli a cukru rozpuštěného v rumu.

Dobře promíchejte těsto a dejte je stranou.

Připravte náplň: Smíchejte mleté ​​vlašské ořechy, cukr a džem. Těsto je rozděleno na tři části a rozváleno na 2 mm vysoký list.

První list vložte do lehce vymazaného plechu a potřete těsto polovinou náplně.

Druhý list těsta položte na náplň a navrstvěte na něj zbývající náplň.

Nakonec přikryjte posledním listem těsta.

Pomažte vrchol vaječnými žloutky.

Pečte v troubě o teplotě 180 ° C po dobu cca 45 minut.

Po ochlazení koláče připravte dortovou polevu dle návodu, polijte jí povrch koláče a nechte ztuhnout v lednici.

Nakrájejte na kostky a můžete podávat.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte