Tento dort v sobě snoubí všechny oblíbené chutě, kvůli kterým vyhledáváme dezerty. Jemné a vláčné těsto zdobí množství nadýchaného krému a na vrcholu si můžeme dopřát višně s čokoládou.

Všechny tyto suroviny spolu perfektně chuťově ladí a vytváří harmonický zážitek z konzumace. Každý si tady jistě najde, co má rád a hospodyňky jistě potěší, že se tento koláč nepeče, takže je velmi rychle hotový.

Složení těsto a krém

  • 250 g piškotů
  • 10 g želatiny
  • 170 g másla
  • 170 g cukru
  • 300 g zakysané smetany
  • 300 g jogurtu
  • 300 ml smetany
  • 500 g višní (zmrazené nebo čerstvé)

Složení pro sirup

  • 200 ml mléka,
  • 2-3 lžíce cukru.

Složení pro dekoraci

  • 1 lžíce cukru
  • 10 až 15 kusů višní
  • 50-100 g mléčné čokolády

Příprava

Do hrnce vložte 2-3 lžíce cukru a začněte zahřívat na pomalém ohni, když je směs mírně zahřátá, zalijte ji studeným mlékem. Pokračujte v míchání, až se cukr roztaví. Připravte si formu na dort, vyložte ji piškoty a ty polijte karamelovým mlékem.

Želatinu rozpusťte ve vodě a nechte stát 10 minut. Přidejte smetanu a umístěte do ledničky. Utřete máslo s cukrem (můžete použít práškový cukr), vznikne krémová konzistence, přidejte jogurt a zakysanou smetanu. Přidáme směs s želatinou, promícháme a vyšleháme krém.

Polovinu krému naneste na již nachystané těsto, následuje vrstva višní a piškotů a nahoře opět krém. Dejte připravený dort do chladničky a nechte jej ztuhnout nejméně 6 hodin. Pokud je krém dostatečně tvrdý, připravte si polevu. Roztavte polovinu čokolády a když je vlažná, vylijte ji na vrchol koláče. Druhou polovinu rozpusťte a namočte do ní višně, těmi pak ozdobte vrchol dortu.

zdroj: bidista.com

Sdílejte