Omeleta je skvěle všestranným jídlem, které představuje vydatnou snídaní, nebo jednoduchou teplou večeři. Toto jídlo pochází z Francie, a proto mu nechybí nadýchanost a jemnost.

Zde Vám představujeme několik základních receptů a variací na klasickou vaječnou omeletu. Jistě Vám přijdou vhod, když budete chtít připravit lehké a rychlé teplé jídlo, které zasytí. Stačí si jen vybrat!

Základní pečená omeleta

Složení

  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 20 g másla
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 0,5 lžíce. Soli

Příprava

Rozmíchejte vejce, přidejte mléko a sůl a promíchejte. Vezměte nádobu na pečení, vymažte ji rostlinným olejem, nalijte těsto a nechte jej péct při teplotě 250 ° C. Nakonec ji polijte roztaveným máslem.

Se šunkou a sýrem

Složení

  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce mléka
  • 1-2 lžíce pšeničné mouky
  • 75-100 g tvrdého sýra
  • 1 špetka soli
  • 15 g rostlinného oleje
  • 50-75 gramů šunky
  • bylinky na chuť

Příprava

Předehřejte mléko, vmíchejte vejce a sůl. Poté přidejte mouku a nechte několik minut stát. Nakrájejte šunku a nastrouhejte sýr. Vlijte oheň na pánev a jakmile je rozpálený, přidejte vejce. Smažte omeletu z jedné strany a otočte ji. Přidejte šunku a sýr a hotovou omeletu přeložte na polovinu. Smažte do zlatohněda a poté dozdobte bylinkami.

Bramborová omeleta

Složení

  • 4 brambory
  • 4 vejce
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • sůl podle chuti

Příprava

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Zahřejte olivový olej v pánvi a přidejte nakrájené brambory a cibuli. Olej by měl pokrývat zeleninu. Smažte, dokud není zelenina měkká.

Šlehejte vajíčka, dokud nejsou hladká. Přidejte směs k zelenině a promíchejte. Smažte, dokud vaječná hmota neztuhne. Smažte z obou stran.

Omeleta s mangem

Složení

  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 polévková lžíce manga
  • 0,5 lžíce cukru
  • 25 g másla

Příprava

Promíchejte vajíčka, přidejte cukr, mléko a opět promíchejte. Přidejte mango a promíchejte ručním mixerem. Rozpalte máslo v pánvi a smažte omeletu na středním ohni z obou stran přibližně 10 minut celkem.

Omeleta se šunkou a rajčaty

Složení

  • 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 70-100 gramů šunky
  • 1 rajče
  • sůl, pepř podle chuti
  • 1-2 lžíce rostlinného oleje

Příprava

Vajíčka rozmixujte a přidejte pepř a sůl. Šunku a rajčata nakrájejte na kostky. Do pánve nalijte asi 2/3 vajec a nechte je ztuhnout. Přidejte šunku, rajčata a zabalte do ruličky. Tu přesuňte do středu pánve a zalijte ji zbytkem vaječné hmoty. Smažte další minutu a poté podávejte.

S mořskými plody

Složení

  • 2 vejce
  • 1 bulharská paprika
  • 30-50 ml mléka
  • 50 gramů chobotnice
  • 1-2 špetky soli
  • 25 gramů loupaných krevet
  • 25 g mušlí
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 stroužek česneku
  • petržel na chuť

Příprava

Rozmrazte mořské plody a nakrájejte chobotnici a česnek. Nakrájejte papriku a jakmile se rozpálí pánev, všechny tyto přísady orestujte. Poté odložte stranou. Vajíčka promíchejte s mlékem a solí a nalijte je do horké pánve. Smažte, dokud nebude omeleta hotová. Přidejte mořské plody na jednu polovinu omelety a přikryjte ji druhou. Nakonec ozdobte petrželkou.

S okurkou a klobásou

Složení

  • 4 vejce
  • 1,5 šálků mléka
  • 2 nakládané okurky
  • 450 g klobásy
  • koření na chuť
  • bylinky

Příprava

Smíchejte mléko, vejce a sůl. Nakrájejte okurky a klobásu na kostky. Přidejte nakrájené přísady do vaječné hmoty a promíchejte. Jemně nakrájejte bylinky. Přidejte ji do směsi, dochuťte kořením. Znovu promíchejte a vlijte na rozpálenou pánev pán. Smažte z obou stran.

zdroj: sovkusom.ru

Sdílejte