Správně připravené těsto je základem mnoha sladkých koláčů a buchet, ale také například slaných jídel, jako je quiche anebo pizza. Každý recept však pracuje s jiným postupem pro těsto.

Pokud si nezvládnete zapamatovat všechny a nechcete neustále vytahovat kuchařku, dokonale si vystačíte s tímto receptem na univerzální kynuté těsto. Je vhodné na koláče, buchty, housky, pizzu a mnoho dalších jídel!

Složení

  • 350 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce cukru,
  • 1 špetka soli,
  • 50 g čerstvých kvasnic,
  • 100 g másla,
  • 700 až 750 g mouky.

Příprava

Rozpusťte droždí v troše mléka s cukrem. Smíchejte máslo, sůl a vejce. Přidejte mouku, droždí a mléko. Těsto dobře propracujte rukama. Nádobu zakryjte a nechte hodinu kynout na teplém místě. Pro slané recepty použijte jen jednu lžičku cukru a jednu lžičku soli. Poté již těsto využijte zvoleným způsobem.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte