Mascarpone – jemný sýr, který je vynikající zejména pro přípravu všemožných dezertů. Neobejde se bez něj například pravé Tiramisu a přidat jej můžete také do cheesecaků, které krásně zjemní.

Mnohokrát však bohužel bývá mascarpone nahrazeno pomazánkovým máslem, protože se jeho cena zdá příliš vysoká. Připravte si raději doma toto extrémně snadné a rychlé domácí mascarpone!

Složení

  • 500 ml smetany
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Příprava

Smetanu vložte do hrnce a zahřejte na střední teplotu až do bodu varu. Přidejte citrónovou šťávu a pokračujte v míchání, dokud smetana nezhoustne. Do sítka s jemnými oky, umístěným nad misku, vložte lehce navlhčenou gázu složenou do 4 vrstev. Zahuštěný krém nalijte do sítka s gázou a ponechte při pokojové teplotě, dokud zcela nevychladne. Nemačkejte ani neždímejte smetanu! Jakmile smetana dosáhne pokojové teploty, přikryjte sítko potravinovou fólii a nechte v lednici po dobu 10-12 hodin.

Domácí mascarpone je uchováno v chladničce a vydrží až týden!

zdroj: kiloretete.ro

Sdílejte