Jedním z tradičních českých zákusků je závin. Jistě jej znáte ze stolů vašich maminek, či babiček a možná jej také doma sami připravujete. Jedná se o velmi snadný dezert, který bývá plněn ořechy či mákem.

Pokud byste si právě závin chtěli připravit o tomto víkendu, jistě bude lepší, pokud jej napečete více a pohostíte svoji rodinu. Postupovat můžete podle tohoto receptu, kde najdete přípravu těsta a makové i ořechové náplně.

Složení těsta

  • 1 kg prosévané mouky
  • 400 g másla nebo margarínu
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g kvasnic
  • 1 lžička soli

Složení ořechové náplně

  • 500 g mletých ořechů,
  • 150 ml vody
  • 300 g cukru
  • Citronová a pomerančová strouhaná kůra
  • 1 lžíce skořice
  • 80-100 g rozinek,
  • 3 lžíce vanilkového cukru

Složení makové náplně

  • 500 g máku,
  • 150 ml vody
  • 300 g cukru
  • Citronová a pomerančová strouhaná kůra
  • 1 lžíce skořice
  • 80-100 g rozinek,
  • 3 lžíce vanilkového cukru

Příprava

Připravte kvasnice v mléce. Smíchejte všechny přísady na těsto do směsi a dobře prohněťte. Rozdělte těsto na 6 částí, zabalte je do folie a nechte odpočívat hodinu v lednici.

Z ingrediencí smíchejte zvlášť makovou a ořechovou náplň.

Každý kus těsta vyválejte a naplňte připravenými směsmi. Tři nohavice ořechové a tři makové. Nakonec závin zabalte, vyložte na plech s pečicím papírem a pomažte povrch žloutkem. Nechte jej 20 minut v lednici a poté pomažte bílkem a nechte dalších 30 minut v lednici. Pečte 45 minut při 180 stupních. Před podáváním posypejte závin práškovým cukrem a nakrájejte.

zdroj: egyszerugyorsreceptek.com

Sdílejte