Období Vánočních svátků je již sice pryč, nicméně venku je stále zima, a to přímo vybízí k zakoupení horkého nápoje, nebo něčeho dobrého na zub. Dobrou volbou je třeba právě trdelník.

Již však není tak snadné jej koupit, protože s odcházejícími Vánoci skončily také trhy, kde je trdelník pravidelně zastoupen. Pokud Vám tato sladká pochoutka chybí, připravte si svůj vlastní doma!

Složení

  • 1 kg mouky
  • 20 g kvasnic
  • 1 kostka cukru
  • Půl litru mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 2 celá vejce
  • 100 g másla
  • 100 g tuku

Příprava

Připravte kvasnice v mléce s kostkou cukru a smíchejte je s moukou. Poté přidejte zbytek mléka, cukr, sůl, vejce, máslo a tuk. Těsto důkladně prohněťte. Zakryjte těsto a nechte jej vykynout. Poté jej vyválejte na 1,5 m dlouhou nudli. Namotejte těsto na kulatý předmět do tvaru trdelníku. Můžete použít například zavařovací sklenici. Pečte těsto v troubě a pravidelně jej otáčejte, až z venkovní strany zhnědne. Poté pomažte máslem, tukem, nebo vejcem a trdelník obalte ve vybraných přísadách, například můžete použít kakao, ořechy, mandle apod.

zdroj: kedvencreceptek.com

Sdílejte