Palačinky jsou snad nejběžnějším a nejoblíbenějším sladkým jídlem u nás i ve světě. Jistě si je doma také připravujete podle některého ze známých receptů. Můžete však zkusit oživení v podobě nového těsta!

Tento recept je původem z Ruska z těsta podle něj dokážete snadno vytvořit tenké a jemné palačinky bez obav z toho, že by se Vám trhaly, nebo připalovaly. Stačí přidat džem či čokoládu a můžete podávat!

Složení

  • 3 šálky mouky
  • 20 g suchých kvasnic
  • 5 šálků mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce roztaveného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • Lžička soli

Příprava

Oddělte bílky od žloutků. Ve velké misce smíchejte třetinu mléka, kvasnice, cukr, roztavené máslo a žloutky. Míchejte těsto, dokud nebude hladké. Množství cukru může být mírně upraveno podle vaší chuti: pokud máte rádi sladší palačinky, pak jej přidejte trochu víc. Přidejte zbývající mléko a promíchejte.

Po malých kusech přidejte prosetou mouku a sůl, neustále míchejte, aby se zabránilo hrudkám. Sůl se nedoporučuje přidávat na samém začátku, protože kvasnice poté nepracují správně a těsto se nafukuje.

Přidejte do těsta rostlinný olej. Dříve byl používán nerafinovaný olej ze slunečnice, ale můžete ho vyměnit za rafinovaný nebo voňavý olivový olej.

Vyšlehejte bílky do pěny a vmíchejte ji do těsta, které se tím provzdušní a odlehčí. Palačinky smažte po obou stranách na pánvi v rozpáleném oleji a podávejte s oblíbenou marmeládou, či čokoládou.

zdroj: cooktasty.club

Sdílejte