Všichni milovníci masa jistě dokáží náležitě ocenit správně připravený steak dle některého z nejčastějších stupňů propečení. Pokud máte doma muže, který má maso v oblibě, překvapte jej tímto receptem.

Tento vynikající steak s chuťově výraznou omáčkou a vhodnou přílohou okouzlí každého a dodá Vašim všedním dnům nádech originality. Příprava je jednoduchá, vyzkoušejte ještě dnes!

Složení

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce žluté hořčice
  • 1 lžíce Worcestershire omáčky
  • 1/2 čajové lžičky Česnekového prášku
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  •  sůl (podle chuti)

Omáčka

  • 2 lžíce másla
  • 1 Cibule, nakrájená na kostičky
  • 2-3 lžíce mouky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 ½ šálku hovězího vývaru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 60 g Hub, nakrájené na plátky
  • 3 lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Příprava

Ve velké misce smíchejte mleté ​​hovězí maso, vejce, rajčatovou pastu, žlutou hořčici, omáčku Worcester, česnek, strouhanku, pepř a sůl. Dobře promíchejte, abyste zkombinovali všechny ingredience. Masovou směs vytvarujte do čtyř oválných kusů.

Každý kus masa osmažte na pánvi z každé strany cca 4 minuty.

Připravte omáčku: přidejte nakrájenou cibuli do pánve a snižte plamen na středně nízký. Vařte cibuli, dokud nejsou kousky průsvitné a karamelizované, přibližně 15 až 20 minut. Posypte 2 až 3 lžícemi mouky a promíchejte. Vařte cibuli pokrytou moukou ještě další minutu, dokud mouka nezačne houstnout. Přidejte sušený tymián a vařte, dokud nezavoní, asi 30 sekund. Postupně vmíchejte hovězí vývar a sójovou omáčku a zvedněte teplo zpět na střední plamen. Přidejte houby a petrželku. Vložte maso a vařte po dobu 10 až 15 minut. Podávejte teplé s vhodnou přílohou.

zdroj: tiphero.com

Sdílejte