Tento recept Vás jistě upoutal především svým názvem, pod kterým si mnozí z Vás nejsou jisti, co si představit. Nebojte se, jedná se o vynikající zákusek, který pochází ze Švédska, ale získá si i Vás!

Toto křehké nadýchané pečivo s mandlovou náplní a šlehačkou se ve Švédsku podává především před Velikonocemi. Vy si jej ale můžete vyzkoušet již teď a v dubnu překvapit i své přátele!

Složení těsta

  • 75 g másla
  • 250 ml mléka
  • 25 g kvasnic
  • 75 g cukru
  • 1 čajová lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička soli
  • 75 g pšeničné mouky

Složení náplně

  • 300 g mandlové pasty
  • Mléko
  • 6 šálků smetany ke šlehání

Příprava

Kvasnice připravte v troše mléka s cukrem a nechte odstát. Máslo roztavte a přidejte mléko. Zahřejte směs na 37 stupňů a přidejte kvasnice. Přidejte také cukr, kardamom, sůl, promíchejte a povařte. Odstavte z tepla a vmíchejte mouku a prohněťte do hladkého těsta. Těsto zakryjte utěrkou nebo folií a nechte kynout 30-60 minut na teplém místě. Upečte těsto na plechu po dobu 15-20 minut při 200 stupních a nechte vychladnout. Rozkrájejte těsto na stejné kousky. Mandlovou pastu nastrouhejte nahrubo a smíchejte s trochou mléka. Tuto náplň navrstvěte vždy mezi dva kusy těsta. Nakonec vyšlehejte smetanu a nazdobte jí povrch každého řezu. Podávejte zasypané práškovým cukrem.

zdroj: viralking.se

Sdílejte