Kulaté a smažené koblížky, které známe z domácností našich babiček neodmyslitelně patří k našim dětským létům. Vychutnají si je však rádi i dospělí. Bohužel v dnešní době narážíme jen na rozpečené pečivo.

V nabídce supermarketů tedy vybíráme z předpřipravených polotovarů a požitek z koblížků není takový, jak si jej pamatujeme. Připravte svým dětem takový zážitek dle tohoto receptu na domácí koblihy.

Složení

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 vejce střední velikosti
  • 1 šálek čerstvých kvasnic
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 20 ml jogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • 0,5 l mléka

Navíc

  • Práškový cukr
  • Nutella, džem
  • Olej na smažení

Příprava

V teplém mléce rozmíchejte kvasnice, přidejte šálek cukru a lžíci mouky. Zakryjte nádobu s těstem a nechte jej vykynout.

Smíchejte v míse mouku a všechny zbylé přísady, vlijte kvasnice a těsto prohněťte. Mělo by vám vzniknout měkké nelepivé těsto.

Těsto zakryjte a nechte 2 hodiny odpočívat v lednici.

Těsto vyválejte na šířku 2-3 cm. Pomocí sklenice vykrájejte kolečka, položte na pruh látky a zakryjte. Nechte asi 30 minut na teplém místě.

Rozpalte olej v pánvi, nebo hrnci a smažte koblížky ze všech stran dozlatova.

Posypte povrch práškovým cukrem.

Můžete přidávat náplně dle chuti, například džem, nutellu apod.

zdroj: coolinarika.com

Sdílejte