Již dávno neplatí, že pojmem koláč se označují jen sladká jídla s ovocem, či džemem. Zejména v posledních letech roste obliba takzvaných slaných koláčů na všechny způsoby s různými druhy náplní.

Není se čemu divit, když takový slaný koláč je velmi snadný na přípravu, nezabere moc času a nezašpiní se při jeho přípravě mnoho nádobí. Vyzkoušejte například tento recept na slaný koláč a uvidíte sami!

Složení těsta

  •  400 g mouky
  •  400 ml zakysané smetany
  •  150 g másla
  •  2 žloutky
  •  sůl
  •  prášek do pečiva

Náplň

  •  350 g brynzy
  •  6 vajec
  •  hrst kopru
  •  sůl
  •  černý pepř

Příprava

Smíchejte žloutky se smetanou a solí. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidejte máslo a těsto zabalte do folie. Nechte jej odpočívat v lednici.

Smíchejte sýr, 5 vajec a kopr. Dochuťte solí a pepřem.

Těsto mírně vyválejte.

Vymažte plech máslem a posypejte moukou. Těsto rozprostřete na plech a doprostřed umístěte náplň. Poté těsto zabalte tak, aby náplň zůstala uvnitř. Povrch pomažte rozšlehaným vejcem.

Koláč pečte při 180 stupních 35-40 minut. Můžete jej podávat teplý i studený.

zdroj: appetitno.net

Sdílejte