Šneci jsou typickým receptem našich babiček. Tuto tradiční českou sladkost si však každý z nás milerád dá a na opravdu dobrých šnecích se dá vždy dobře pochutnat, nehledě na náplň.

Právě náplně se mohou lišit od povidel, máku až po speciality, jako je hrušková či dýňová marmeláda. Vyzkoušejte tento recept na tradiční šneky s tvarohovou náplní, nebo se zakysanou smetanou!

Složení

  • 350 g mouky
  • 3 g suchých kvasnic
  • 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g másla nebo rostlinného oleje
  • 70 g zakysané smetany
  • 3,5 g soli

Složení náplně

  • 500 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce cukru

Příprava

Nasypejte suché kvasnice do teplého mléka, přidejte půl lžičky cukru, 2–3 čajové lžičky mouky. Vše smíchejte až do homogenního těsta a nechte 30-40 minut, dokud se neobjeví pěna.

Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a vše rozmíchejte tak, aby všechny suché složky byly rovnoměrně promíchány. Přidejte změkčený margarín, zakysanou smetanu do směsi mouky a dobře promíchejte. Vlijte kvasnice a propracujte těsto.

Těsto zakryjte a nechte jej 10-15 minut stát. Opět propracujte a poté nechte těsto kynout. Pokut máte dostatek času, můžete jej nechat kynout i dvakrát. Těsto rozválejte a na polovinu navrstvěte smíchaný tvaroh s vejcem a cukrem, překryjte druhou polovinou těsta a vložte do plechu.

Nakrájejte jednotlivé buchty a poté pečte při 180-200 stupních do zhnědnutí. Buchty podávejte posypané cukrem a popřípadě s náplní ze zakysané smetany.

zdroj: liveinternet.ru

Sdílejte