Většina dortů sází na osvědčenou kombinaci krému a vrstev těsta, občas se najdou i nějaké s polevou. Nejčastějšími příchutěmi jsou oblíbená vanilka či čokoláda. Tuto klasiku si jistě rád dopřeje každý z nás.

Této tradici se však zlehka vymyká medovník, který jako většina také kombinuje těsto a krémovou vrstvu, ovšem chuťově zde vévodí právě sladký med. Připravte si tento unikátní dezert i Vy podle následujícího receptu.

Složení těsta

  • 1 vejce
  • 60 g másla nebo margarínu
  • 250 g medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 100 g práškového cukru
  • 500 g mouky

Složení krému

  • 1 litr mléka
  • 15 lžic pšeničné krupice
  • 8 lžic cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 300 ml cukrářské šlehačky

Příprava

Smíchejte a zahřejte margarín a med, dokud se úplně nerozpustí. Poté přidejte mouku, koření, prášek na pečení a cukr. Dobře promíchejte a poté prohněťte. Připravené těsto zabalte do folie a nechte jej odpočinou přes noc v lednici. Druhý den jej vyjměte a rozdělte na 4 stejné části. Každou z nich vyválejte a upečte v plechu 26×30 cm při 200 stupních asi 6-8 minut.

Smíchejte mléko s krupicí a cukry. Směs zahřejte a povařte, dokud nezačne houstnout. Po odstavení z tepla přidejte vyšlehanou smetanu, a ještě jednou vyšlehejte krém. Krém poté namažte mezi jednotlivé vrstvy těsta a sestavte celý dort. Nechte jej několik hodin ztuhnout v lednici a před podáváním jej zasypejte práškovým cukrem.

zdroj: minden-egyben.com

Sdílejte