Domácí pečivo získává na popularitě a mnohé supermarkety ve svých reklamních spotech ukazují své pekárny a tyto produkty označují jako domácí. Mnoho druhů pečiva je však stále připravováno z polotovarů.

Z rozmrazených předpřipravených bochánků sice v mžiku může vzniknout křupavé pečivo, do domácího má však daleko. Raději vyzkoušejte doma tyto recepty na domácí chléb, rohlíky a housky.

Složení chleba

  • 400 g mouky
  • 10 g kvasnic
  • 300 ml vody.
  • 600 g mouky
  • 20 g soli
  • 20 g kvasnic
  • 300 ml vody.

Příprava

Smíchejte mouku, kvasnice a vodu. Zakryjte utěrkou a nechte stát přes noc. Další den ráno přidejte mouku, kvasnice, sůl a vodu a propracujte těsto rukama, nebo ve stroji. Pečte chléb 40 minut při 250 stupních a můžete podávat.

Složení rohlíků a housek

  • 750 g jemné mouky
  • 30 g kvasnic
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce soli
  • 220 ml vody
  • 200 ml mléka

Příprava

Smíchejte veškeré přísady pomocí robotu a můžete těsto také propracovat rukama. Nechte kynout 40 minut a poté rozdělte těsto na jednotlivé housky, nebo kusy, ze kterých připravíte rohlíky. Nechte kynout 20 minut a poté vytvarujte housky a rohlíky. Na rohlíky rozválejte kusy těsta na trojúhelníky, které následně zarolujte. Vyskládejte housky a rohlíky na plech s papírem na pečení a nechte ještě chvíli kynout na plechu. Poté pečte v troubě po dobu 35 minut a můžete podávat.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte