Podzim je velmi typický nejen dekoracemi ve tvaru strašidel, ale i dýní. Je to zapříčiněno rozšířením slavení Halloweenu v našich zemích, a proto lidé často vyřezávají lucerny právě z dýní.

Pokud se na výrobu vlastní lucerny letos také chystáte, můžete využít i vnitřek dýně a připravit si tento vynikající koláč. Chutná skutečně neotřele a překvapíte s ním rodinu, i případné koledníky, kteří u Vás zazvoní!

Složení tvarohového krému

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru (v případě potřeby)
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 25 g máku

Složení dýňového krému

  • 500 g dýně
  • 2 vejce
  • 70 g cukru (v případě potřeby)
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu

Smetanová omáčka

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g vařené dýně
  • 30 g cukru
  • 1 vejce

Příprava

Smíchejte všechny suroviny pro tvarohový krém a promíchejte ručním šlehačem. Vmíchejte mák.

Vařenou dýni rozmixujte a smíchejte s vejci, cukrem, citronovou kúrou a škrobem.

Vlijte dýňovou směs do dortové formy vymazané máslem a vysypané moukou.

Přidejte tvarohový krém a vytvořte libovolné vzory. Pečte při 170 stupních po dobu 40 minut.

Smíchejte přísady pro smetanovou omáčku a nalijte ji na dort po upečení. Nechte péct dalších 7 minut. Dort nechte vychladnout a můžete ihned podávat.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte