Koblížky jsou skutečně vynikajícím českým dezertem, ale z pohledu dnešní doby mají jednu nevýhodu. Typické smažené jídlo totiž moc nezapadá do zdravého životního stylu, který káže se smaženému vyhnout.
Pokud nedržíte striktní dietu a máte chuť právě na koblížky, můžete si připravit zdravější variantu a upéct je v troubě dle tohoto receptu. Zaženete chuť na sladké, ale nebudete muset mít špatné svědomí.
Složení
- 400 g mouky
- 2 lžíce cukru
- 50 g másla
- 20 g droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- náplň: džem, čokoláda, tvaroh atd
- pro zdobení: 4 lžíce cukru, 4 polévkové lžíce vody, práškový cukr
Příprava
Připravte kvasnice v mléce s cukrem a poté smíchejte s ostatními přísadami do jemného těsta. To zakryjte a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí.
Rozdělte těsto na 4 kusy, nechte kynout a poté každý kus rozdělte na 6 dalších. Každý z nich vytvarujte do tvaru koblížku a naplňte dle libosti. Poté koblížky vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pečte dozlatova v troubě při 190 stupních a podávejte s cukrovým sirupem, nebo posypané cukrem.
zdroj: mindenegyben.com