Venkovní teploty rostou výš a výš s každým dnem a místy bylo v tomto týdnu již opravdu teplo, skoro jako v létě. Na toto slunné roční období, které s sebou přinese úrodu všemožného ovoce, si ale ještě počkáme.

To však neznamená, že si nemůžete zpříjemnit čekání vynikajícím ovocným dezertem. Připravte si doma například tuto vynikající bublaninu z mraženého lesního ovoce. Můžete ale použít i jiný druh dle své chuti.

Složení těsta

  • 3 vejce
  • 3-4 lžíce mouky
  • 1 lahvička esence vanilky
  • 1-2 lžíce oleje
  • 3 lžíce práškového cukru
  • Špetka soli

Složení krému

  • 300 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g lesního ovoce
  • 1 ½ želatiny
  • 1 lahvička esence vanilky

Pro ozdobení

  • mandlové vločky
  • 300-400 g lesních plodů
  • 50 ml vody
  • 100-150 g cukru
  • 6 želatinových listů

Příprava

Oddělte bílky a žloutky. Bílky smíchejte s cukrem a solí a vyšlehejte je do pěny. V jiné misce smíchejte žloutky s olejem, vanilkou a postupně vmíchejte bílky. Postupně vmíchejte mouku a směs vlijte do formy a upečte.

Smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovou esencí. Samostatně vyšlehejte smetanu a vmíchejte ji do směsi. Přidejte ovoce, promíchejte a uvařte želatinu podle pokynů na obalu. Smíchejte s krémem a navrstvěte jej na dort, poté nechte odpočívat 30-40 minut v lednici.

Připravte poslední vrstvu: promíchejte vodu s cukrem a zahřejte ji. Vařte, dokud se sirup nezačne zahušťovat, přidejte ovoce a nechte vařit 5 minut. Vložte želatinové listy do studené vody, a když se začnou rozpouštět, položte je na ovocný sirup a dobře promíchejte. Tuto vrstvu navrstvěte na krém a nechte ztuhnout v lednici po dobu 3-4 hodin. Před podávání dozdobte mandlovými vločkami.

zdroj: edelicios.net

Sdílejte