Na různé buchty, zákusky, dorty, palačinky a ostatní sladké, ale i slané dobroty existuje nepřeberné množství receptů. Pokud se již ve svojí sbírce neorientujete, možná by to chtělo něco jednoduššího.

Jelikož základem všech těchto pokrmů jsou různorodá těsta, jediné, co potřebujete je tento soubor receptů, který obsahuje jednoduché postupy pro přípravu základních typů těst, které se mohou hodit.

Rychlé těsto

  • 500 g mouky
  • 200 g másla
  • 250 ml kefíru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Smíchejte 450 g mouky, kefír, vejce a sůl. Promíchejte. Máslo nakrájejte na kousky. Těsto vyválejte na zbytku mouky a přidejte do středu třetinu másla a zabalte. Znovu vyválejte a opakujte ještě dvakrát. Nakonec těsto prohněťte a obalte moukou, zabalte do folie a můžete jej skladovat v lednici až 3 měsíce.

Tortellini

  • 500 g mouky
  • 2 vejce
  • 200 ml studené vody
  • 1 polévková lžíce. oleje
  • 0,5 lžíce soli

Smíchejte vodu, vejce a sůl. Vyklopte směs doprostřed mouky a od středu ji smíchávejte s moukou, řádně prohněťte, a nakonec přidejte olej. Poté ještě chvíli propracujte těsto rukama. Nechte těsto 30 minut v lednici a poté z něj vykrájejte požadované tvary a připravte tortellini s libovolnou náplní.

Nadýchané buchty

  • 180 g mouky
  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • olej

Vyšlehejte z bílků pěnu a smíchejte ji s cukrem a vanilinem. 1/3 pěny smíchejte se žloutky a za stálého míchání přidejte mouku, prášek do pečiva a dobře vyšlehejte. Nakonec vmíchejte zbytek bílků a ihned vlijte těsto do vymazané formy. Pečte při 190-200 stupních po dobu 20-30 minut a před podáváním nechte úplně vychladnout.

Rychlé kynuté těsto

  • 1 polévková lžíce sušených kvasnic nebo 50 g čerstvých
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 300 ml teplé vody nebo mléka
  • 1 lžička soli
  • 1/3 lžíce rostlinného oleje

Připravte kvasnice v teplé vodě či mléce s cukrem, smíchejte s moukou, solí a olejem. Přikryjte těsto a nechte kynout na teplém místě po dobu 15-30 minut. Poté přidávejte mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Nechte znovu kynout 15-20 minut. Můžete použít na pizzu, či buchty. Pečte cca 15 minut v obou případech.

Sušenky

  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 250 g másla
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • špetka soli

Smíchejte máslo a cukr a poté přidejte všechny ostatní přísady. Těsto nechte odpočívat 30 minut v lednici a poté jej vyválejte, vykrájejte požadované tvary a pečte při teplotě 180-200 stupňů 20-30 minut.

Těsto na palačinky

  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 5 vajec
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2,5 lžíce mléka
  • sůl a cukr podle chuti

Smíchejte všechny přísady a nechte stát 15 minut. Opět promíchejte a mažte jednotlivé palačinky na pánvi s rozpáleným olejem.

Lívanečky

  • 0,5 l kefíru
  • 2 vejce
  • 0,5 lžíce cukru
  • 2,5 lžíce mouky
  • 1,5 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli

Smíchejte tekuté přísady a vmíchejte mouku s práškem do pečiva a cukr. Konzistence těsta by měla být jako hustá zakysaná smetana. Dobře promíchejte a nechte stát 30 minut.

Když na povrchu těsta vzniknou bubliny, můžete začít smažit lívanečky. Pečlivě nalévejte těsto, aby nedošlo k uvolnění vzduchu. Smažte z obou stran.

zdroj: takprosto.cc

Sdílejte