Vynikající sladké dezerty, koláče a dorty nejsou tvořeny jen správně připraveným těstem. Velkou roli hraje také krém, či poleva. Právě tyto složky dodávají těmto laskominám jejich jemnou a sladkou chuť.

Krémů a polev můžete připravit celou řadu, a to v obvyklých i méně obvyklých příchutích. Vyzkoušejte při Vašem příštím pečení některé z těchto vynikajících a jednoduchých receptů a najděte si svůj oblíbený!

Základní poleva

Smíchejte dvě vejce a 200 g cukru s polovinou tabulky čokolády ve vodní lázni a touto polevou zdobte koláče a jiné zákusky.

Čokoládová poleva

Smíchejte 50 g čokolády s 50 g cukru a půl sklenicí vody a povařte, dokud není směs tlustá a lepkavá, pak přidejte 50 g horké čokolády a odstavte z tepla. Nakonec vmíchejte máslo a můžete polevu použít.

Kokosový krém

Smíchejte 150 g strouhaného kokosu s 2 polévkovými lžícemi mléka a 150 g cukru, povařte a poté ochlaďte, nakonec vmíchejte 150 g másla.

Mandlový krém

Smíchejte 150 g mletých mandlí s 2 polévkovými lžícemi mléka a 150 g cukru a lžičkou kakaa, povařte a poté ochlaďte, nakonec vmíchejte 150 g másla.

Kaštanový krém

Smíchejte 100 g mletých kaštanů s 2 polévkovými lžícemi mléka a 150 g cukru, povařte a poté ochlaďte, nakonec vmíchejte 150 g másla.

Smetanový krém s jahodami

Smíchejte 1 lžíci krájených jahod se 150 g cukru a 200 g smetany ke šlehání. Vyšlehejte krémovou konzistenci.

Jahodový krém

Smíchejte 1 lžíci krájených jahod se 150 g vanilkového cukru a 150 g másla. Vyšlehejte krémovou konzistenci.

Mocha krém

Smíchejte 150 g másla se 150 g smetany s cukrem, přidejte 3 lžíce kakaa, a nakonec silnou černou kávu. Vyšlehejte do pěny.

Pomerančový krém

Smíchejte dvě polévková lžíce pomerančového a 50 g pomerančové kůry se 100 g cukru. Můžete přidat 200 ml smetany ke šlehání. Vyšlehejte krémovou konzistenci.

Pomerančová poleva

Smíchejte 100 g pomerančové kůry se šťávou ze 2 pomerančů, nalijte na dort, či koláč a nechte ztuhnout v lednici.

Vanilkový krém

Smíchejte 3 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce mouky a 200 ml mléka. Zahřejte a poté vmíchejte vejce a vařte až do husté konzistence. Můžete přidat také vanilkovou esenci, nebo sušené rozinky.

Citronový krém

Smíchejte 150 g cukru se šťávou z 2 citronů a poté se 100 ml smetany a vyšlehejte do krémové konzistence.

Karamelový krém

Smíchejte 200 g cukru a vodu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí vmíchejte 150 g másla a vyšlehejte krémovou konzistenci.

Ořechový krém

Smíchejte mleté ořechy se 3 lžícemi cukru a vmíchejte 200 ml bílého vína. Povařte, dokud směs nezačne houstnout a poté vmíchejte 3 vejce a povařte do hustého krému.

Vařený čokoládový krém

Smíchejte 3 vejce a 120 g cukru, povařte a přidejte 2 lžíce mléka. Nakonec vmíchejte 50 g hořké čokolády a po ochlazení 150 g másla. Vyšlehejte krémovou konzistenci.

Mandlový krém s kávou

Smíchejte 150 g másla se 100 ml smetany s cukrem, poté přidejte 100 g loupaných a drcených mandlí a 2 lžíce silné černé kávy. Vyšlehejte do krémové konzistence.

Čokoládový krém s mandlemi

Smíchejte 5 vajec a 200 g cukru, 100 g strouhané čokolády a smetanu. Vařte, dokud nezačne konzistence houstnout a vmíchejte 50 g mletých mandlí. Po ochlazení vmíchejte 150 g másla a vyšlehejte krém.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte