I když jsme se v některých oblastech již dočkali prvních letošních sněhových vloček, ty zase rychle roztály a teploty se stále drží pár stupňů těsně nad bodem mrazu. Toto počasí většina z nás moc nemiluje.

Není ale potřeba upadat do podzimní deprese. Nejlepší obranou je strávit volné víkendové dny s rodinou a Vašimi blízkými. Vychutnejte si společně kávu nebo čaj a doplňte setkání tímto vynikajícím jablečným řezem!

Složení těsta

  • 400 g mouky
  • 100 g tuku
  • 1 vejce
  • 25 g kvasnic
  • 150 ml mléka
  • 1 špetka soli

Složení náplně

  • 1,5 kg jablek
  • 1 šálek cukru
  • 50 g rozinek
  • Strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Skořice
  • 4 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 vejce pro pomazání
  • 1 balení vanilkového cukru

Příprava

Jablka oloupejte a nakrájejte. Dochuťte cukry a skořicí. Vmíchejte rozinky, citrónovou strouhanou kůru, vanilkový cukr, mletou skořici a směs poduste.

Připravte droždí v mléce a poté je smíchejte s moukou. Přidejte vejce, sůl a mléko. Dobře propracujte a nechte 30 minut odpočívat.

Předehřejte troubu a rozválejte těsto. Do vymazaného plechu vložte polovinu těsta a pomažte ji meruňkovou marmeládou. Přidejte jablečnou náplň a zakryjte zbylým kusem těsta. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě. Před podáváním posypejte vanilkovým cukrem.

zdroj: humormagazin.com

Sdílejte