Těstoviny jsou celosvětově oblíbeným pokrmem, jak už jako hlavní jídlo, nebo příloha. Nejvíce populární jsou v Itálii, kde tvoří základ celé kuchyně a objevují se v mnoha receptech a variacích všemožných pokrmů.

I ve zbytku světa si těstoviny rychle našly své místo a mnoho národů vytvořilo vlastní způsoby jejich úpravy a využití v pokrmech. Oblíbenou přípravou těstovin je jejich zapékání s omáčkami a masem.

Složení:

  • 1 lilek
  • 200 g šunky
  • 100 ml smetana na vaření
  • 100 g sýra
  • 300 g špaget
  • 5 vajec
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g másla
  • sůl
  • pepř
  • petržel

Příprava:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, a pak je scedíme. Lilky promyjeme a nakrájíme na plátky, osolíme a necháme stát po dobu, než pustí šťávu.. Nakrájíme šunku.

Podlouhlou formu na pečení vymažeme tukem s máslem a přidáme jednu třetinu těstovin. Poklademe polovinou lilku, plátky. Poté přidáme další část těstovin, lilek a šunku, horní vrstva jsou těstoviny.

Ušleháme vejce se smetanou, česnekem a petrželkou.

Tuto omáčku nalijeme rovnoměrně na těstoviny a posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Po upečení můžeme ihned podávat. Dobrou chuť!

zdroj: ketkes.com

Sdílejte