Stejně tak jako léto je svěží a ovocné, i podzim má své chutě, které k němu prostě patří a činí z něj naprosto kouzelné roční období. Jednou z potravin, které se pojí k podzimu a někdy i zimě jsou ořechy.

Tyto křupavé plody plné vitaminů a ostatních tělu prospěšných látek jsou vynikající samostatně, nebo jako součást nejrůznějších jídel. Dopřejte si je například v tomto vynikajícím vanilkovém dortu.

Složení těsta

Pro jednu vrstvu

  • 3 vejce
  • 2,5 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce mouky
  • 50 g mletých ořechů (nebo arašíd)

Složení vanilkového krému

  • 3 žloutky
  • 10 lžic cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 350 ml mléka
  • 170 g másla

Složení ořechového krému

  • 350 ml smetany
  • 200 g cukru
  • 120 g sekaných vlašských nebo lískových oříšků

Příprava

Připravte vanilkový krém

Do misky vložte žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko, promíchejte pomocí mixeru a poté zahřejte a vařte, dokud krém nezhoustne. Nechte krém vychladnout. Nakonec do krému vmíchejte máslo.

Připravte těsto

Vyšlehejte bílky, přidejte cukr a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku, ořechy a promíchejte. Těsto vložte do plechu s papírem na pečení a pečte jej po dobu 20 minut při 170 stupních. Opakujete ještě dvakrát, dokud nezískáte 3 listy těsta.

Připravte ořechový krém

Z cukru na pánvi připravte karamel a nechte jej ztuhnout. Vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní kousky karamelu a drcené ořechy.

Nakonec sestavte dort

Položte první list těsta, na něj třetinu vanilkového krému a třetinu ořechového krému, poté opět těsto, vanilkový krém a ořechový krém. Zopakujte ještě jednou a povrch dortu posypejte drcenými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici několik hodin, nebo nejlépe celou noc před podáváním.

zdroj: bidista.com

Sdílejte