S tím, jak se pomalu loučíme s Vánocemi nám ze stolů také mizí cukroví, kterého byly ještě před pár dny plné talíře. Pokud ale nemáte sladkého ještě dost, dopřejte si nějaký chutný domácí zákusek.

Velmi oblíbenou specialitou cukráren je Schwarzwaldský dort, který v sobě snoubí nesmrtelnou kombinaci čokolády, višní a nadýchaného šlehaného krému. Podle tohoto receptu si můžete připravit snadnější variaci na tento dort.

Složení

  • 9 vajec
  • 9 lžic cukru
  • 9 lžic mouky
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce kakaa

Složení krému

  • 1 l smetany
  • 2 plechovky višní ve vlastní šťávě
  • 3 vejce
  • 20 lžic cukru
  • 10 g želatiny
  • 50 ml višňového sirupu

Složení polevy

  • 200 g hořké čokolády
  • 80 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 ml oleje

Příprava

Oddělte bílky od žloutků a odložte je do misky. Bílky smíchejte s cukrem a vyšlehejte tuhou pěnu. Žloutky smíchejte s olejem a vmíchejte je do bílkové směsi. Mouku smíchejte s kakaem a vmíchejte do vaječné směsi. Těsto rozdělte na tři části a každou z nich zvlášť upečte na plechu s pečicím papírem po dobu 25-30 minut při 180 stupních.

Smíchejte smetanu, vejce, cukr a zahřejte, dokud směs nezhoustne. Po ochlazení vyšlehejte. Želatinu smíchejte se sirupem a zahřejte. Jakmile se rozpustí, vmíchejte ji do krému. Nakonec přidejte višně z konzervy, bez šťávy.

První vrstvu těsta položte do plechu jako základ dortu a polijte jej višňovou šťávou z plechovky. Navrstvěte na těsto třetinu krému, poté přidejte další plát těsta a opakujte. Povrch bude tvořit krém. Nechte dort ztuhnout v chladničce po dobu jedné hodiny.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s olejem a smetanou, tuto směs poté nalijte na povrch dortu a nechte jej ještě hodinu před podáváním ztuhnout v lednici.

zdroj: retete-usoare.info

Sdílejte