Máme tu podzim a s ním i plné bedny letní úrody všech možných druhů ovoce a zeleniny, které jen volají po spotřebování! Pokud již máte dost sladkých koláčů s ovocem ve všech možných variací a salátů, je tu ještě jeden způsob.

Tím je samozřejmě typické a u nás v republice velmi oblíbené nakládání. Tato forma zpracování se dá použít jak u ovoce, tak u zeleniny. Dnešní recept se věnuje způsobu, jak rychle naložit okurky.

Složení

  • 1 kg okurků
  • několik stroužků česneku
  • 2-3 lžíce soli
  • 1 litr minerální vody

Příprava

Umyjte okurky a uřezejte jejich hlavy.

Do 2-3 sklenic dejte trochu kopru a česneku, nakrájených najemno.

Pak do nich vložte okurky.

Rozpusťte sůl v minerální vodě a rozdělte ji rovnoměrně mezi sklenice.

Vložte sklenice do chladničky. Po 24 hodinách budete mít u stolu hotové naložené okurky.

Okurky naložené v octě:

Složení

  • 4 kg okurků
  • 1 litr 9-stupňového octa
  • 4 cibule
  • 4 mrkve
  • 14 kusů sušeného kopru (nejlépe horní koruna s květy nebo semeny)
  • 7 čajových lžiček pepřových kuliček
  • 5 litrů vody
  • 6 lžic soli

Příprava

Nejdříve smíchejte 5 litrů vody a 6 polévkových lžic soli, zahřejte směs a důkladně promíchejte, dokud nebude sůl úplně rozpuštěna, několik minut povařte a nechte vychladnout. Takto vařený slaný nálev nechte stát, mezitím připravte okurky. Pouze asi 4 litry nálevu se vejdou do sklenic, zbytek se vyhodí, nebo použije pro něco jiného. Vyberte některé velké a středně velké okurky, které se vejdou dobře do nádob, a do nádoby by se mělo vlézt 6-7 okurek. Okurky se dobře umyjí a umístí do nádob. Cibule a mrkev se očistí, umyjí a nařežou.

V každé nádobě jsou okurky umístěny vedle sebe, mezi okurky jsou cibule a mrkev, suchý kopr a pepř.

Do každé nádoby nalijte 50 ml octa, dolijte nálevem a nádoby dobře uzavřete víčkem.

Vložte nádoby do velkého hrnce na nízkou teplotu po dobu 10 minut, poté je vyjměte z vody, zakryjte ručníkem a nechte vychladnout až do následujícího dne a pak uložte do komory.

zdroj: linnaefarm.org

Sdílejte