K tradičním chutím, které připomínají podzim, patří také chuť jablek. Toto ovoce nás skvěle osvěžilo v parných letních dnech. Dokáže, ale také skvěle zahřát, zvláště pokud je součástí nějakého dobrého koláče.

Zkuste si připravit například tento vynikající koláč s drobenkou, který je známý také pod názvem hraběnčin. Chutná skutečně královsky, ale příprava je opravdu jednoduchá a také rychlá.

Složení těsta

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 250 g Ramy
  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva (12 g)

Složení náplně

  • 1 kg strouhaných jablek
  • skořice
  • citrónová strouhaná kůra a šťáva
  • cukru nebo med podle chuti

Příprava

Připravte náplň: Smíchejte jablka s cukrem nebo medem, přidejte kůru a šťávu z citronu a dochuťte skořicí.

Oddělte vejce, bílky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do tvrdé pěny. Smíchejte mouku a prášek do pečiva. Ramu rozpusťte a smíchejte se žloutky, promíchejte. Vmíchejte směs mouky. Dvě třetiny těsta vylijte do plechu s papírem na pečení, přidejte jablečnou náplň, a nakonec bílkovou pěnu. Na povrch nastrouhejte zbylé těsto a pečte v troubě, dokud koláč nezezlátne.

zdroj:

Sdílejte