Palačinky jsou oblíbeným sladkým pokrmem většiny z nás. Kdekdo by si myslel, že připravit tento dezert je přece velmi jednoduché. Opak je však často pravdou, protože otáčení palačinek není jen tak.

Dalším problémem může být fakt, že se vám nepovedou tak načechrané a vláčné palačinky, jaké si pamatujete od maminky. Pokud dumáte, čím by to mohlo být, vyzkoušejte tento recept a jistě se vám povedou!

Složení

  • 3 vejce
  • 300 gramů mouky (hladké)
  • 300 ml mléka
  • 250-300 ml minerální vody
  • 3 polévkové lžíce roztaveného másla
  • 1 špetka soli
  • volitelně: 1-3 lžíce cukru

Pro ochucení (pouze pokud vyrábíte palačinky se sladkou náplní):

1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru, citrónovou kůru.

navíc: asi 50 ml. oleje na smažení.

Příprava

Smíchejte vejce se solí v míse. Přidejte veškerou mouku, vanilkový extrakt, cukr, jestliže ho používáte (nedávejte příliš mnoho cukru do směsi, protože dostanete tmavé černé palačinky, cukr zkaramelizuje v pánvi a ztmavne) a vše promíchejte mixérem, nebo dřevěnou lžící.

Pomalu přidávejte tekuté složky, mléko, minerálku a vychlazené rozpuštěné máslo, za intenzivního míchání.

Těsto by mělo být hladké a bez žmolků.

Zahřejte olej v pánvi. Vlijte těsto naběračkou do pánve a tu poté nakloňte a otáčejte, aby se těsto rozlilo do požadovaného tvaru.

Když viditelný povrch těsta ztratí svůj lesk a stane se neprůhledným a hrany palačinky začnou být zlaté, je to znamení, že palačinka musí být otočena na druhou stranu.

Opečte z obou stran dozlatova a pokračujte tímto způsobem, dokud nevyužijete všechno těsto.

zdroj: andreilaslau.ro

Sdílejte