Doba, ve které žijeme je velmi rychlá a s důrazem na kvantitu a produkci ve všech možných odvětvích a oborech. Nevyhnutelně se tento trend dotýká také potravin a to jak balených, tak čerstvých.

Místo slova čerstvé by se spíše konkrétně u pečiva měl používat pojem rozmrazené a rozpečené. Pokud vám chybí chuť a vůně poctivého pečiva, připravte si tyto jednoduché placky a jistě si pochutnáte.

Složení 

1 kg bílé nebo celozrnné mouky (podle preferencí každého)

trocha soli

40 g čerstvých kvasnic

kmín (volitelné)

2 lžíce oleje (ze slunečnice nebo oliv)

trochu horké vody

Příprava

Mouku vysypte do misky a udělejte do ní otvor.

Droždí rozmíchejte v teplé vodě. Přidejte 2-3 lžíce mouky a ponechte je stát 15 minut.

Nalijte směs doprostřed mouky, přidejte kmín a sůl.

Po důkladném promíchání s vařečkou přidejte olej. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte mouku.

Těsto zakryjte čistým ručníkem a položte ho na teplé místo.

Po zhruba hodině, kdy se zdvojnásobil objem, rozdělte těsto na několik kusů.

Každý z nich vyválejte do placky a pomažte olejem, poté vložte do plechu.

Pečte v troubě dozlatova. Chcete-li, aby byly placky dlouho měkké a načechrané, po jejich ochlazení je obalte ručníkem.

zdroj: culinar.bzi.ro

Sdílejte