Květák je velmi zdravou a tělu prospěšnou zeleninu, která však bývá v kuchyni mnohokrát opomíjena a přehlížena. To je ovšem neprávem a je to velká škoda. Existuje mnoho skvělých receptů s květákem.

Ty nejlepší najdete v tomto článku. Proto neváhejte, a pár kusů této zeleniny si určitě nakupte. Uvidíte sami, že si tyto recepty určitě oblíbíte a stanou se stálými pokrmy, které budete rádi připravovat.

Zapečený květák

Složení

  • 1,5 kg květáku
  • 500 ml mléka
  • 500 ml vody
  • 200 ml smetany s nízkým obsahem tuku
  • 200 g holandského sýra nebo parmezánu
  • 5 stroužků česneku
  • máslo pro vymazání plechu
  • 1 muškátový oříšek
  • sůl podle chuti

Příprava

Nakrájejte květák a uvařte jej ve slané vodě s mlékem. Smetanu smíchejte s česnekem, solí, muškátovým oříškem a polovinou strouhaného sýru. Květák sceďte a přidejte do vymazaného plechu, zalijte jej smetanovou směsí. Pečte 10 minut při 200 stupních a poté přidejte zbylý sýr a pečte dalších 10 minut.

Polévka s květákovými knedlíčky

Složení

  • 100 g mletého kuřecího masa
  • 100 g květáku
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 vaječný bílek
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • sůl podle chuti
  • 3 litry vývaru
  • 10 g suchého zázvoru

Příprava

Uvařte květák ve slané vodě a namelte jej v mlýnku na maso. Smíchejte s masem, zázvorem, sójovou omáčkou, bílkem, sušeným zázvorem a solí. Vývar přiveďte k varu a přidávejte do něj malé kuličky ze směsi. Jakmile vyplavou na hladinu, můžete polévku podávat.

Plněný květák

Složení

  • 1 hlava květáku
  • 100 g mletého vepřového masa
  • 100 g mletého hovězího masa
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 hrnek vývaru
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 2 polévková lžíce strouhanky
  • 1 litr mléka
  • 1 litr vody
  • mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • petržel

Příprava

Uvařte květák ve vodě s mlékem. Na slunečnicovém oleji osmažte jemně nakrájenou slaninu a cibuli a poté přidejte do pánve maso a zakryjte víkem. Povařte, dokud není maso připraveno. Do ochlazeného mletého masa přidejte vejce, strouhanku, jemně nakrájenou petrželku, sůl a pepř a promíchejte. Květák otočte vzhůru nohama a natlačte do něj masovou směs. Položte květák do plechu, zalijte vývarem a přidejte polovinu zakysané smetany. Pečte 30 minut při 160 stupních. Přidejte zbytek zakysané smetany, posypejte sýrem a pečte dalších 10 minut.

zdroj: sovkusom.ru

Sdílejte