Oblíbenou variantou sladkých koláčů a buchet jsou ty, které obsahují mák. Tato surovina e u nás poněkud hodně využívaná, takže pokud jste také milovníkem makových koláčů, tento recept vás potěší.

Jedná se o velmi jednoduchý dezert, který v sobě pojí dva plátky těsta bohatě naplněné makovou směsí. Pokud mák nemusíte, můžete zkusit kostky naplnit mletými ořechy a nebo vymyslet vlastní náplň.

Na těsto

  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 170 g másla
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 4-5 lžic mléka

Na náplň

  • 250 g mletého máku
  • 100 g mouky
  • 200 g cukru
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 100 g roztaveného másla
  • 1 citrónová strouhaná kůra
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml mléka
  • 2 vaječné bílky

Příprava

Smíchejte všechny přísady na těsto. V druhé misce smíchejte mák, mouku, cukr, prášek do pečiva a citrónovou kůru. Přidejte vanilku, roztavené máslo a mléko. Bílky vyšlehejte do tvrdé pěny a opatrně je vmíchejte do makového krému.

Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte je. Do plechu položte jeden list těsta, ne něj navrstvěte náplň a přikryjte druhým listem. Pečte v troubě na 180 stupňů a nakonec nakrájejte na kostky.

zdroj: citromhab.blogspot.cz

Sdílejte