Závin je dalším zákuskem, který se běžně objevuje na stolech ve všech domácnostech v naší zemi, především u našich babiček. Jistě si na makovém, či ořechovém závinu rádi pochutnáte také.

Pokud byste si také rádi připravili poctivý domácí závin s makovou, nebo ořechovou náplní, zkuste to podle tohoto receptu. Nejedná se o nic těžkého a najdete zde recept na obě varianty náplně.

Složení těsta

  • 500–550 g mouky (záleží na tom, kolik vody je použito),
  • 150 g másla,
  • 100 g margarínu,
  • 50 g cukru,
  • 20 g kvasnic,
  • 2 žloutky,
  • 100 ml mléka,
  • špetka soli.

Maková náplň

  • 250 g mletého máku,
  • 200 g cukru (podle chuti),
  • 2 lžíce medu,
  • 50 g rozinek,
  • strouhaná citronová kůra,
  • 100 až 150 ml mléka.

Ořechová náplň

  • 250 g mletých ořechů
  • 120-150 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce hustého meruňkového džemu
  • 50 až 100 ml mléka
  • strouhaná pomerančová kůra
  • rum

Pro pomazání vaječný žloutek.

Příprava těsta

Smíchejte mouku, máslo, margarín, cukr a sůl. Kvasnice rozpusťte v mléce s cukrem. Vmíchejte kvasnice a dva žloutky do směsi. Těsto přikryjte a odložte do lednice na 1 hodinu.

Příprava náplně

Smíchejte mák s cukrem a horkým mlékem, přidejte rozinky a citronovou kůru.

Smíchejte ořechy s horkým mlékem a cukrem, vmíchejte marmeládu, rozinky, pomerančovou kůru a rum.

Těsto si rozdělte na tolik částí, kolik chcete mít závinů. Každé vyválejte do obdélníku a potřete vybranou náplní, nechte okraje volné.

Závin zarolujte a vyskládejte na plech s pečícím papírem. Každý závin potřete žloutkem a pečte při 180 stupních 40 až 50 minut. Nakonec můžete posypat cukrem.

zdroj: mindenegyben.com 

Sdílejte