Pokud byste měli jmenovat typické české sladké jídlo, nebo zákusek, pravděpodobně by Vás mezi prvními napadl také křupavý závin s velmi oblíbenou ořechovou, nebo sladkou makovou náplní.

Tento notoricky známý pokrm se skutečně těší velmi oblibě mezi všemi generacemi obyvatel českých, i sousedních zemích. Připravte si jej i Vy pohodlně doma dle tohoto jednoduchého receptu.

Složení těsta

  • 400 ml zakysané smetany
  • 250 g sádla
  • 4 + 1 vejce
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce soli
  • 100 g kvasnic
  • 120 g mouky

Maková náplň

  • 600 g mletého máku
  • 300 g cukru
  • 250 ml vody
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 citrónová strouhaná kůra
  • 100 g rozinek
  • 1 lžička skořice

Ořechová náplň

  • 600 g mletých ořechů
  • 300 g cukru
  • 250 ml vody
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 citrónová strouhaná kůra
  • 100 g rozinek

Příprava

Smíchejte v oddělených miskách vždy mák nebo ořechy s vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou kůru. Přilijte vroucí vodu s cukrem a rozinkami, promíchejte a nechte vychladnout. Připravte kvasnice a poté smíchejte ze všech přísad lehké těsto. Rozválejte jej a rozdělte na 6 částí. 3 kusy těsta naplňte makovou směsí a zbylé tři směsí ořechovou. Nakonec zabalte do tvaru závinu, vyskládejte je na plech s dostatečnými rozestupy a pomažte vejcem. Pečte po dobu 30 až 35 minut při 180 stupních a před podáváním nakrájejte.

zdroj: humormagazin.com

Sdílejte