Koblihy jsou oblíbené napříč generacemi u dětí i dospělých a existuje několik způsobů, jak je můžete připravit. Kromě klasických kulatých, které bývají naplněné marmeládou existují i plněné koblihy.

Právě tuto variantu si můžete v pohodlí domova připravit díky tomuto skutečně jednoduchému receptu. Naplněné dvěma vrstvami lahodného krému a posypané cukrem budou jako z cukrárny!

Potřebujeme

Pro těsto

  • 5 vajec
  • 200 g mouky
  • 100 g tuku
  • 100 g másla
  • 200 mll vody
  • sůl
  • 1 polévková lžíce fruktózy (mleté)

Pro krém

  • 5 vajec
  • 100 g mouky
  • 600 ml mléka
  • 100 až 150 g fruktózy
  • 2 vanilkové cukry
  • 300 ml tekuté šlehačky
  • 1 špetku soli

Příprava koblih

Uvařte 2 dl vody se solí, cukrem a tuky. Je dobré, když se tuk úplně roztaví ve vodě. Přidejte mouku a míchejte, dokud se těsto neodlepí ze spodní části nádoby. Nechte vychladit. Vmíchejte vejce. Plech 35 x 35 centimetrů vyložte pečícím papírem na pečení a pomocí pěnového sáčku z těsta vytvořte na plechu kolečka. Předehřejte troubu na 180 ° C a při této teplotě pečte po dobu 20 minut. Těsto pak stoupne. Dvířka trouby by se neměla otevírat, protože díky tomu se těsto zhroutí. Po uplynutí 20 minut snižte teplotu na 150 ° C a pokračujte v pečení po dobu 20-25 minut. Pak bude těsto křupavé. Nechte jej vychladnout a nakrájejte koblihy na poloviny.

Příprava krému

Nejprve vyšlehejte bílky se solí. Smíchejte mouku s malým množstvím mléka, žloutky a cukrem. Ohřejte mléko, ochuťte vanilkovým cukrem ve velké pánvi a přidejte vaječné žloutky, důkladně povařte. Pak přidejte ostatní přísady kromě smetany a ještě chvíli povařte. Nejdříve naplňte koblihy vanilkovým krémem, pak následuje vyšlehaná šlehačka a klobouk koblihy je na vrcholu. Nakonec posypte práškovým cukrem.

zdroj: webcukraszda.hu

Sdílejte