Jablka jsou velmi oblíbeným a rozšířeným ovocem. Pokud máte zahrádku, jistě už jste svoji úrodu sklidili a přemýšlíte, jak ji co nejlépe zpracovat. Můžete využít jablka a připravit si tento skvělý koláč.

Jistě si jej vychutnáte s rodinou, nebo přáteli u kávy, či čaje. Na přípravě není nic složitého, takže můžete do kuchyně přizvat na pomoc i děti. Odměnou jim bude kousek výtečného koláče.

Složení

  • 200 g sádla
  • 500 g mouky
  • špetka soli
  • 200 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 sáček prášku na pečení

Pro plnění

  • 4 lžíce rozinek
  • 6 velkých jablek
  • 1,2 l mléka
  • 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 9 lžic cukru

Příprava

Smíchejte mouku a sádlo, poté přidejte další přísady a těsto řádně propracujte. Pokud je tuhé, nebo nedrží, přidejte o trochu víc zakysané smetany. Jakmile je hotové, zabalte těsto do fólie a odložte jej na hodinu do lednice.

Těsto rozdělte na dvě části a jednu z nich vyválejte na plech. Posypte jej rozinkami a přidejte oloupaná a nakrájená jablka. Pudink uvařte v mléce s cukrem obvyklým způsobem a za tepla jej nalijte na jablka. Druhou část těsta vyválejte a poté nakrájejte na podlouhlé proužky. Ty naskládejte na pudink do tvaru mřížky. Pečte v troubě o 180 stupních asi 35 minut. Nechte mírně vychladnout, posypte práškovým cukrem a nakrájejte.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte