Každá správná hospodyňka by měla znát minimálně jeden recept na klasický krémový dort. Ten se Vám bude hodit kdykoli bude mít někdo blízký narozeniny, nebo budete pořádat společenskou událost.

Pokud ještě žádný takový recept neznáte, nebo se vám všechny dostupné zdají zbytečně složité, uschovejte si tento recept. Jedná se o jednoduchý klasický dort s krémem, který je hotový za pár chvil.

Složení pro těsto

  • 7 žloutků
  • 1 hrnek mouky
  • 100 g másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 vanilková esence
  • 1 čajová lžička prášku na pečení

Složení krému

  • 20 g želatiny
  • 7 vaječných bílků
  • 1 šálek cukru
  • 170 g másla
  • 250 g kondenzovaného mléka
  • špetka citrónové kůry
  • vanilka

Složení pro čokoládovou polevu

  • 150 g hořké čokolády
  • 180 g smetany ke šlehání
  • 30 g cukru
  • 30 g másla

Příprava

Oddělte vaječné bílky od vaječných žloutků. bílky se použijí na krém a žloutky na těsto. Umístěte bílky do chladničky, aby byly chlazené.

Těsto: Smíchejte žloutky, cukr a vanilku, poté přidejte máslo v pokojové teplotě. Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte mouku ke směsi vaječného žloutku a pořádně zamíchejte. Formu vyložte pečícím papírem a nalijte di ní těsto. Pečte při 200 stupních po dobu 17 až 20 minut.

Krém: Namočte želatinu do 1/2 šálku vody a nechte stát. Máslo s pomocí robotu vyšlehejte na pěnu a přidejte kondenzované mléko. Položte želatinu do hrnce s vodou a přidejte polovinu cukru, promíchejte a zahřejte na 60 stupňů (nevařte). Nechte vychladnout. Vyšlehejte studené bílky mixérem do tvrdé pěny a přidejte zbývající cukr, citrónovou kůru a vanilku. Pomalu vlijte želatinu a vmíchejte ji robotem. Pomalu přidejte máslový krém. Vše důkladně smíchejte dohromady.

Nakrájejte ostrým nožem těsto na dvě části. Na první část navrstvěte krém, přikryjte ji druhou části a opět potřete krém. Nechte ztuhnout v lednici přes noc.

Druhý den rozpusťte čokoládu ve vodní lázní, přidejte čokoládu a cukr, nakonec máslo. Míchejte, dokud se nevytvoří hladká směs. Touto polevou polijte povrch dortu a můžete s ní dort i nazdobit. Nechte hodinu ztuhnout v lednici a můžete podávat.

zdroj: bidista.com

Sdílejte