Vánoční čas patří neodmyslitelně vanilkovým a čokoládovým chutím spojeným s nadýchanou konzistencí krémů, křupavým těstem anebo sladkou domácí marmeládou, která k sobě pojí oblíbené linecké cukroví.

V této době si však také rádi dopřejeme exotické ovoce, jako jsou mandarinky, pomeranče, banány či kiwi. Citron si však asi jen tak samotný nedáte, že? Vyzkoušejte raději tento netradiční dort s citronovým krémem a bílou čokoládou!

Složení

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 5 lžic mouky
  • ½ lžičky prášku na pečení
  • Citronová kůra

Pro čokoládový krém

  • 300 g bílé čokolády
  • 375 ml smetany

Pro citronový krém

  • 100 ml citronové šťávy
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 75 g másla

Příprava

Připravte čokoládový krém: Smetanu povařte a vmíchejte bílou čokoládu, míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a odložte krém do chladničky po dobu 3 hodin, poté jej vyšlehejte do pěny.

Připravte citrónový krém: Vařte citrónovou šťávu s cukrem na slabém ohni a neustále míchejte, až se cukr zcela rozpustí.

Přidejte vejce a vařte 5 minut, poté odstavte z tepla a vmíchejte máslo. Krém zakryjte plastovou fólií a nechte jej vychladnout.

Připravte těsto: Bílky vyšlehejte se solí a cukrem, poté vmíchejte žloutky, olej, citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva.

Pečte těsto v plechu s pečicím papírem 25-30 minut při 170 stupních. Po ochlazení rozkrojte 3 díly těsta a mezi ně navrstvěte vždy vrstvu čokoládového krému a na ni citronového krému. Horní vrstvu tvoří těsto. Dort nechte ztuhnout v lednici několik hodin před podáváním.

zdroj: retete-usoare.info

Sdílejte