Prosinec je měsíc, kdy si každý z nás kromě cukroví rád dopřeje něco sladkého. Pokud jste celoročně zvyklí si na víkend upéct něco dobrého, nemusíte to měnit ani pře Vánoci. Vyzkoušejte tento recept.

V několik snadných krocích si připravíte výtečný zákusek, který potěší chuťové buňky každého milovníka čokolády. K základnímu složení můžete zkusit přidat ovoce a získáte tak pokaždé jiný dort.

Složení těsta

  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 25 g kakaa
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička sody
  • 1 sáček prášku na pečení
  • 4 ml vanilkové esence
  • 4 ml rumové esence
  • 700 až 750 g mouky

Složení krému

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 1,5 litru mléka
  • 250 g mouky
  • 200 g hořké čokolády
  • 250 g másla
  • špetka soli
  • 4 ml rumové esence

Příprava

Smíchejte vejce s cukrem a olejem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte všechny ostatní přísady a 100 g mouky. Těsto dobře promíchejte, poté propracujte rukama. Rozdělte jej na dvě části. Do jedné přidejte vanilkovou esenci a 350 g mouky. Do druhé poloviny kakao, rumovou esenci a zbylých 300 g mouky. Obě části těsta promíchejte v oddělených mísách a nechte je odpočívat po dobu 15 minut. Poté každé těsto zvlášť vyválejte a rozřízněte na polovinu. Dostanete tedy dva kakaové a dva bílé listy. Každý pečte odděleně na plechu po 3-4 minuty při 180 stupních.

Příprava krému

Smíchejte vejce s cukrem a máslem, poté přidejte 100 ml mléka a mouku. Zahřejte zbytek mléka a jakmile začne vřít, přidejte vaječnou směs a všechny ostatní přísady. Krém povařte a nechte vychladnout.

Položte základní světlý list těsta, pomažte jej krémem, poté přidejte kakaové těsto, krém, druhý list kakaového těsta, krém, a nakonec druhý list světlého těsta. Nechte ztuhnout v lednici a před podáváním posypte práškovým cukrem.

zdroj: bidista.com

Sdílejte