Palačinky byly pravděpodobně pro většinu z nás jedním z prvních jídel, která jsme se učili vařit. Tento lahodný sladký pokrm dokáže zastat úlohu hlavního jídla, dezertu i svačinky a dají se připravit na slano, i na sladko.

Dnešní recept představuje přípravu kynutých palačinek, díky kterým můžete rozšířit svůj kulinářský repertoár zase o něco více. Hotové palačinky můžete dochutit a dozdobit tak, jak je máte rádi.

Složení:

  • Mléko (2,5% tuku), – 3 a 1/4 šálku
  • Sušené droždí – 10g.
  • Vejce – 2 ks.
  • Mouka – 500 g (hladká)
  • Cukr – 2 lžíce
  • Sůl – 1 lžička
  • Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce

Vybavení pro přípravu:

  • pánev
  • miska
  • síto
  • naběračka
  • lžíce

Příprava:

Vložte sušené droždí do mísy a zalijte čtvrtinou šálku zahřátého mléka, přidejte špetku soli a lžičku cukru. Odložte na teplé místo, aby začalo bublat.

Prosejte mouku přes síto do mísy, přidejte do ní sůl, cukr, vejce, opatrně nalijte ohřáté mléko, bez přestání míchejte, a přidejte droždí. Nyní smíchejte těsto do hladka. Ujistěte se, že těsto je bez hrudek. Pak se přidá rostlinný olej (vhodné i rozpuštěné máslo) a ještě jednou se směs řádně promíchá.

Nyní je těsto třeba zakrýt, a odložit na teplé místo k vykynutí. Těsto by mělo zvětšit svůj objem 3-4 krát. Obecně platí, že by těsto mělo kynout 2-2,5 hodiny.

Jakmile je těsto hotové, začněte smažit palačinky. Nalijte do pánve trochu rostlinného oleje a nalijte část těsta. Pokud je těsto připraveno správně, musí být na pánvi ve formě pěny. Když se palačinka propeče, použijte vařečky a jemně ji otočte na druhou stranu.

Nakonec doplníme náplní dle chuti a podáváme.

zdroj: vk.com

Sdílejte