Oblíbené křupavé nadýchané pečivo, které nám již při pomyšlení vyvolává myšlenky na Paříž a také chuť se zakousnout do této dobroty. Je vynikající samotný ke kávě, nebo čaji s máslem.

Existují však také varianty s náplní, které dokáží naše chuťové buňky potěšit ještě více. Ať už sladké s čokoládou, nebo marmeládou a nebo slané, jako je například náš dnešní recept. V kombinaci se sýrem si jistě pochutnáte!

Na těsto:

  • 980 g mouky (hladké)
  • 980 g mouky na pečivo
  • 4 g droždí
  • 1 l mléka
  • 0,5 dl olej
  • 980 g bílý jogurt
  • 1 vejce
  • 25 g soli
  • 1 lžička cukru

Na náplň

  • 3 g rozpuštěné máslo
  • 25 g strouhaného sýra (může být i uzený)
  • 1 vejce pro pomazání

Příprava:

Smícháme malé množství mléka s kvasnicemi a cukrem.

Ostatní ingredience na těsto smícháme v míse a přidáme droždí. Hněteme těsto a odložíme je na teplé místo pro vykynutí.

Vykynuté těsto obalíme v mouce a rozdělíme na 6 stejných částí.

Každou část vyválíme do kolečka a umístíme je na sebe po třech.

Každé kolečko pomažeme rozpouštěným máslem a posypeme sýrem.

Nožem nařežeme na 6 stejných částí ve tvaru trojúhelníka.

Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a přehneme do požadovaného tvaru.

Na plechu necháme 15-20 minut odpočívat, potřeme vrch vajíčkem, posypeme sýrem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 – 30 minut.

zdroj: citromhab.blogpsot.cz

Sdílejte