Oblíbené křupavé nadýchané pečivo, které nám již při pomyšlení vyvolává myšlenky na Paříž a také chuť se zakousnout do této dobroty. Je vynikající samotný ke kávě, nebo čaji s máslem.
Existují však také varianty s náplní, které dokáží naše chuťové buňky potěšit ještě více. Ať už sladké s čokoládou, nebo marmeládou a nebo slané, jako je například náš dnešní recept. V kombinaci se sýrem si jistě pochutnáte!
Na těsto:
- 980 g mouky (hladké)
- 980 g mouky na pečivo
- 4 g droždí
- 1 l mléka
- 0,5 dl olej
- 980 g bílý jogurt
- 1 vejce
- 25 g soli
- 1 lžička cukru
Na náplň
- 3 g rozpuštěné máslo
- 25 g strouhaného sýra (může být i uzený)
- 1 vejce pro pomazání
Příprava:
Smícháme malé množství mléka s kvasnicemi a cukrem.
Ostatní ingredience na těsto smícháme v míse a přidáme droždí. Hněteme těsto a odložíme je na teplé místo pro vykynutí.
Vykynuté těsto obalíme v mouce a rozdělíme na 6 stejných částí.
Každou část vyválíme do kolečka a umístíme je na sebe po třech.
Každé kolečko pomažeme rozpouštěným máslem a posypeme sýrem.
Nožem nařežeme na 6 stejných částí ve tvaru trojúhelníka.
Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a přehneme do požadovaného tvaru.
Na plechu necháme 15-20 minut odpočívat, potřeme vrch vajíčkem, posypeme sýrem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 – 30 minut.
zdroj: citromhab.blogpsot.cz