Koblihy jsou známou sladkostí, kterou milují všechny děti i dospělí. V některých zemích jsou běžnější donuty, ale my si rádi dáme plněné kulaté koblížky, které posypané moučkovým cukrem chutnají lahodně.

Pokud si chcete zamlsat a vrátit se do dětství, připravte si podle tohoto receptu vlastní domácí koblihy. Naplnit je můžete jakoukoli marmeládou, čokoládou nebo ovocem, jistě si však pochutnáte.

Složení

  • 350 g mouky (hladké)
  • 180 ml horkého mléka
  • 10 g suchého droždí
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky soli

Pro polevu (volitelné)

  • Vanilkový cukr
  • čokoládová poleva

Příprava

Nalijte třetinu horkého mléka do velké misky.

V malé misce kombinujte zbytek mléka s cukrem a máslem. Přidejte do velké misky, promíchejte. Přidejte vejce a kvasnice, promíchejte až do hladké směsi.

Postupně přidejte mouku, muškátový oříšek a sůl a promíchejte, dokud není směs hladká. Pokud je těsto lepivé, přidejte mouku.

Těsto propracujte rukama po dobu 5 minut / dokud těsto není tvárné, elastické. Vytvořte velkou „kouli“, vložte ji do mírně namazaného hrnce s olejem (neměl by lepit), zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto kynout, až se zdvojnásobí.

Těsto vyválejte, nenechávejte jej příliš vysoké, v troubě se zvětší. Pomocí sklenice vyřežte z těsta kolečka.

Předehřejte troubu na vysokou teplotu. Plech vyložte pečícím papírem a na něj položte koblihy. Zakryjte čistým ručníkem a nechte 45 minut.

Pečte koblihy v troubě po dobu 7-10 minut, nechte je vychladnout a nakonec je polijte polevou a posypte cukrem.

zdroj: andreilaslau.ro 

Sdílejte