Během posledních dnů se venku ochladilo, a proto kromě teplého oblečení je potřeba doplňovat vitamíny. Ty můžeme získat ze stravy díky konzumaci ovoce a zeleniny. Pokud se Vám však nechce jíst syrová jablka, připravte si tento koláč!

Dnešní recept je na přípravu výborného koláče plněného jablky. Obsahuje však ještě jednu složku, která se skvěle hodí do chutí podzimu, a to je vanilkový krém. Koláč díky němu není suchý a chutná skvěle!

Složení těsta

  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 180 g másla
  • 150 g cukru
  • 0,5 balíčku prášku na pečení
  • 360 g mouky
  • špetka soli

Složení krému

  • 350 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • 4 lžíce cukru
  • 1/3 vanilky
  • 2 velká jablka
  • mletá ​​skořice
  • práškový cukr

Příprava

Příprava těsta: prosejte mouku do hlubší misky, vmíchejte sůl a prášek do pečiva, přidejte studené máslo a dobře zamíchejte. Přidejte do těsta vejce, cukr a kysanou smetanu, dobře promíchejte a získáte měkké, hladké těsto. Zformujte bochník a odložte těsto do lednice, dokud nebude hotový krém.

Příprava vanilkového krému: Smíchejte vajíčko, cukr, vanilku a škrob v hrnci a zahřejte, přilijte studené mléko, povařte a vyjměte směs ze sporáku.

Chladné těsto rozdělte na dvě části o velikostech 1/3 a 2/3. Větší kus vyválejte a umístěte ho do plechu o průměru 20 cm, těsto pokrývá i stranu formy. Očistěte jablka, nakrájejte je a smíchejte se skořicí. Poklaďte jablka na těsto a na něj nalijte horký uvařený krém. Druhý list těsta rozválejte a nakrájejte na podlouhlé kusy. Těmi přikryjte povrch krému. Připravený koláč umístěte do předehřáté trouby, pečte na 180 stupňů po dobu 40-50 minut, dokud se nezbarví dozlatova. Nakonec nakrájejte, posypte práškovým cukrem a můžete podávat!

zdroj: ketkes.com

Sdílejte