Mák je pro českou kuchyni velmi oblíbená a typická přísada, proto jej najdeme ve většině sladkých jídel a dezertů. Jedná se však také o velmi zdravou potravinu, protože poskytuje tělu cenné látky.

Připravte si například dezert z makového těsta v kombinaci s jemným pudinkovým krémem, který má nádech vanilky. Třešinku na dortu tvoří strouhaná vrstva bílé čokolády. Ideální pochoutka na dlouhé zimní večery!

Složení těsta: (připravte 3x)

  • 3 vejce
  • 3 šálky cukru
  • 3 šálky mouky
  • 3 šálky máku
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce sody
  • meruňkový džem

Složení krému

  • 800 ml mléka
  • 3 balení vanilkového pudinku
  • 100 g bílé čokolády
  • 250 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma

Příprava

Vejce vyšlehejte s cukrem a přidejte všechny ostatní přísady pro těsto. Vlijte jej do vymazaného plechu 25×35 cm a pečte 10 minut při 180 stupních. Upečte takto ještě dvě další vrstvy těsta.

Pudink připravte v mléce s cukrem dle návodu na obale. Bílou čokoládu roztavte v parní lázni a vmíchejte ji do pudinku. Přidejte máslo a cukr a výsledný krém rozdělte na dvě části.

Sestavte dort tak, že mezi vrstvy těsta navrstvíte krém. Na povrch přidejte trochu krému a ozdobte strouhanou bílou čokoládou. Před podáváním nechte zákusek ztuhnout několik hodin v lednici.

zdroj: egyszerugyorsreceptek.com

Sdílejte