Dnešní recept se zajímavým názvem pochází z Chorvatska. Své jméno dostal po manželce kuchaře, který jej kdysi vytvořil jako první. Jedná se o zákusek, který je vhodný i pro diabetiky, protože těsto neobsahuje cukr.

Tyto sušenky můžete naplnit dle libosti, ale základní recept na těsto je velmi jednoduchý a rychlý. Pro náplň jsou v receptu použita povidla, která jsou jistě dobrou volbou a dodají trubičkám sladkou chuť.

Přísady:

Těsto:

  • 1 kg mouky (polohrubé)
  • 500 g margarínu
  • 10 g zakysané smetany
  • špetka soli

Ostatní:

  • 200 g povidel
  • 1 žloutek
  • cukr pro posypání

Příprava:

Smícháme všechny přísady na těsto a dobře promícháme a prohněteme. Po částech přidáváme mouku a smetanu tak, aby těsto drželo tvar a správnou konzistenci. Necháme odpočívat v lednici minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc.

Poté rozdělíme těsto na dvě části. Jednu vyválíme do tvaru obdélníku. Polovinu namažeme povidly, přeložíme a vrchní stranu pomažeme žloutkem. Opakujeme postup i s druhou polovinou těsta.

Nakrájíme na plátky cca 3-4 cm a vložíme na plech, vymazaný máslem. Pečeme při 200 stupních asi 15 minut.

Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

zdroj: coolinarika.com

Sdílejte