Jak se nám pomalu blíží Vánoce, spousta z nás se těší na cukroví. Na to si však ještě minimálně měsíc počkáme. Existuje však mnoho vynikajících sladkých jídel a dezertů, které můžete pro svoji rodinu připravit už nyní.

Například kombinace sladkých jablek se skořicí je typická pro podzim a chladné dny přímo vybízí k tomu si pochutnat na něčem sladkém společně se šálkem čaje. Vyzkoušejte tento snadný koláč a jistě si jej zamilujete!

Složení náplně

  • 2 kg jemně nasekaných jablek
  • 2 lžíce cukru
  • Skořice

Složení těsta

  • 1 máslo
  • 5 žloutků
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce cukru
  • 2 a půl sklenice mouky
  • plech: přibližně 35×23 cm

Složení pěny

  • 1/2 šálku cukru
  • 5 bílků
  • 1 citronová kůra

Příprava

Těsto: mouku smíchejte s cukrem, přidejte prášek do pečiva, vaječné žloutky, máslo a prohněťte. Těsto rozdělte na dvě části, jednu nechte v mrazáku asi jednu hodinu.

Vyložte plech papírem na pečení a rovnoměrně do něj rozprostřete část těsta, která nebyla v mrazáku.

Přidejte kousky jablek a rovnoměrně je zasypejte cukrem a skořicí.

Vyšlehejte bílky do pěny, přidejte cukr a strouhanou citronovou kůru. Tuto pěnu navrstvěte na jablka. Nakonec na povrch nastrouhejte těsto, které bylo v mrazáku a celý koláč pečte 45 minut při 180 stupních. Před podáváním jej zasypejte práškovým cukrem.

zdroj: knurr.pl

Sdílejte