Dorty a zákusky se sezónním ovocem jsou vždy dobrou volbou. V létě na zahrádce kromě různých bobulovitých odrůd najdeme také hrušky, meruňky a jablka. Právě poslední jmenované dnes využijeme v receptu.

Jedná se recept snadný na přípravu a také časově nenáročný. Výsledkem je křehký koláč, který je dochucený jablky. Křupavý na povrchu a vláčný uvnitř. Nebudete potřebovat mnoho surovin a všechny najdete doma.

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g mouky hladké
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 balení (10 g), prášek do pečiva
  • 1-2 lžička zakysaná smetana (volitelné)

Na náplň:

  • 10 malých jablek
  • 2 lžíce krupice
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • skořice

Příprava:

Jablka rozkrojíme napůl, odstraníme pecky a oloupeme slupky.

Plech vyložíme pečícím papírem a opečeme na něm jablka v troubě cca 15 – 20 minut.

Počkáme, až jablka vychladnou.

Smícháme ingredience na těsto a pořádně prohněteme.

Rozdělíme těsto na dvě poloviny a vyválíme z něj obdélníky.

Jednu vrstvu namažeme máslem a položíme na plech. Poklademe jablka, posypeme krupicí a moučkovým cukrem se skořicí.

Přikryjeme druhou vrstvou těsta a jemně jej přitlačíme, spojíme okraje.

Pečeme v troubě na 200 stupňů cca 40 minut.

Po vychladnutí osladíme cukrem a nakrájíme na plátky.

zdroj: citromhab.blogspot.cz

Sdílejte