Fondán je oblíbenou polevou a celkově složkou sladkých jídel, dortů a koláčů. Většinou si jej můžeme koupit v polotovaru, nebo objednat v cukrárně. Pokud ale chceme vědět, co tato pochoutka bude obsahovat, můžeme si ji připravit doma.

V dnešní době jsou nežádoucí jakákoli barviva, umělá sladidla a chemické složky, či dochucovadla v pokrmech. V kupovaných polotovarech jich však najdeme spousty. Tento recept je skvělým řešením a není nijak náročný.

Suroviny:

  • 250 g krystalového cukru
  • 130 ml vody
  • 1 kávová lžička 20% kyselina octová

Příprava:

Smícháme přísady ve velkém hrnci a vaříme.

Na mírném ohni vaříme cca 10 minut, měl by vzniknout hustý sirup.

Ten přelijeme do misky a mícháme až do úplného zchladnutí.

Směs bude průběžně houstnout po cca 5 minutách.

Po dalších 5 minutách dostanete požadovanou konzistenci.

Můžete fondán použít jako polevu na dort, po pokrytí celého dortu nechejte v lednici ztuhnout.

zdroj: citromhab.blogpsot.cz

Sdílejte